MaxTak maakt muziektheater voor iedereen vanaf 5 jaar. MaxTak wil kinderen uit alle lagen van de bevolking kennis te laten maken met verschillende soorten muziek, de musici en hun instrumenten.

MaxTak dankt haar naam aan de Amsterdamse dirigent Max Tak die in de jaren ’20 en ’30 van de vorige eeuw in theater Tuschinski stomme films begeleidde met zijn orkest. Orkest MaxTak is in eerste instantie opgericht voor het muzikaal begeleiden van films. Sindsdien heeft MaxTak uit verschillende formaties bestaan en zich verbonden aan uiteenlopende projecten.

De laatste jaren heeft MaxTak zich steeds nadrukkelijker geprofileerd als serieus en ambitieus muziektheatergezelschap voor de jeugd. De afgelopen tijd is MaxTak steeds meer toegegroeid naar het maken van puur muziektheater, waarbij (allround) acteurs een steeds belangrijkere rol zijn gaan vervullen naast de musici. De scheidslijn tussen musici en acteurs is steeds dunner geworden, waardoor iedereen op het podium een min of meer gelijkwaardige rol krijgt. Doordat de musici zelf ook onderdeel zijn van het verhaal, komen de mensen achter de instrumenten tot leven en dat maakt hen niet alleen toegankelijker, maar ook de muziek die ze spelen.

Hans Thissen
Sinds 2010 staat Hans Thissen aan het artistieke roer van het gezelschap. Zelf begonnen als musicus en vervolgens als theatermaker/acteur, is Hans zich in de loop der jaren steeds meer gaan toeleggen op het regisseren van muziektheaterproducties. De combinatie van musicus en acteur/theatermaker maakt hem tot een interessant artistiek leider van MaxTak. Niet in de laatste plaats voor hemzelf: het werken met geschoolde musici met veel theaterervaring is een geweldig uitgangspunt voor het maken van muziektheater in de meest brede zin van het woord. Zijn doel is om de komende jaren naar voorstellingen toe te werken waarin het onderscheid tussen musici en acteurs schijnbaar is opgeheven. Schijnbaar, niet omdat we van alle musici acteurs willen maken of omgekeerd, maar omdat we op zoek gaan naar externe muzikanten die het talent en de ervaring hebben om te acteren, of andersom, acteurs die goed kunnen musiceren.

Bestuur
Talitha Stijnman – voorzitter
Tim van Goor – penningmeester
Willemien Steinz – secretaris