Hats!

MaxTak neemt haar publiek mee naar het verre Egypte ten tijde van de farao’s. De muzikanten vertellen het verhaal van de jonge Hats-jep-soet. Omdat iedereen dacht dat ze heel hard moest niezen als ze haar naam zei, noemde ze zichzelf gewoon Hats. Hats was een bijzonder meisje, niet alleen omdat haar vader de farao van Egypte was, maar vooral ook omdat ze eigenlijk veel liever een jongetje wilde zijn dan een meisje. Ze zou niets liever willen dan haar vader opvolgen als farao. Er was alleen één probleem: in de tijd van de Egyptenaren mochten alleen jongetjes farao worden. Hats vond dat helemaal niet leuk.

hats1

Toen de farao op en dag een opvolger nodig had, was het broertje van Hats nog veel te klein om een land te regeren. Hats bedacht een plan. Ze plakte een nepbaardje op haar kin, praatte met een hele lage stem en ging als zogenaamd mannelijke farao op de troon zitten. En zo was Hats het eerste meisje in de geschiedenis dat farao van Egypte werd. De jaren daarna waren voor iedereen heel gelukkig en voorspoedig. Toen Hats uiteindelijk werd ontmaskerd als vrouw, kon dat het volk eigenlijk niets schelen. Ze waren dolblij met hun vrouwelijke farao!

 

De tekst en regie zijn in handen van Hans Thissen.
Hats! wordt gespeeld en gezongen door Roosmarijn Luyten.
De muziek is gecomponeerd door Rogier Bosman.
MaxTak speelt de muziek (op cello, viool, saxofoon, en philicorda) en vertolkt alle bijrollen.

De voorstelling kan worden gespeeld op scholen in klaslokalen.

Bij de voorstelling hoort een lespakket van vier lessen die zowel muzikaal als beeldend zijn. De muzikanten leren de kinderen een liedje uit de voorstelling en de vormgevers maken samen met de kinderen baarden die zij tijdens de voorstelling voor kunnen houden.