Max Tak

< terug naar overzicht

Naamgever

Hallo, ik ben Max Tak. Ik leef al een hele tijd niet meer, maar ben de naamgever van dit gezelschap. Ik ben in 1891 in Amsterdam geboren en muziek is mij met de paplepel ingegoten. Ik begon al vroeg met vioolspelen en luisterde graag naar het Concertgebouworkest. Omdat ik de toegangskaartjes niet kon betalen, luisterde ik buiten het hek mee naar de openluchtconcerten in de toenmalige tuin achter het Concertgebouw.

Na mijn eindexamen mocht ik voorspelen bij de dirigent van het Concertgebouworkest en werd aangenomen als violist! Dat was een droom die uitkwam, maar veel verdienen deed je er niet mee. Daarom speelde ik daarnaast ook nog veel in barretjes en cafés en had ik een handeltje in violen en strijkstokken. Ik was een “schnabbelaar van jewelste”.

In 1916 deed de directeur van een Amsterdamse bioscoop me een aanbod dat ik niet kon weigeren: bij hem kon ik in één maand verdienen, wat ik bij het Concertgebouworkest in een jaar zou krijgen.

Ik mocht mijn eigen bioscooporkest oprichten en elke week speelden we door mij gekozen muziek bij de films, die vroeger nog zonder geluid waren. Na een paar jaar stapte ik over naar bioscoop Tuschinski, die nog altijd bestaat. Daar dirigeerde ik, stelde de muziek samen en schreef de programmaboekjes. Naast het werk in de bioscoop vond ik het ook erg leuk om jazz muziek te luisteren en schreef ik daar recensies over in de krant. Ik heb stapels liedjes geschreven voor Nederlandse speelfilms en was vaak te horen op de radio.

Toen de Duitsers in 1940 Nederland bezetten, mocht ik als jood niet meer werken en ben ik via een circus en een boottocht, via Cuba en Curaçao in New York terechtgekomen. Daar ben ik tot aan mijn dood in 1967 gebleven. Ik was nog wel elke week te horen via de Nederlandse radio en na mijn dood ben ik in Nederland begraven.

Ik zou het ontzettend leuk vinden als jullie mijn muziek zouden leren kennen en ik heb Marije Gubbels gevraagd in de toekomst een keer een voorstelling te maken met mijn liedjes. Hier alvast een voorproefje: mijn hit over de mooie stad Amsterdam, gezongen door smartlappenkoning Willy Alberti

Willy Alberti zingt Max Tak