MaxTak maakt muziektheater voor iedereen vanaf 5 jaar. MaxTak wil kinderen uit alle lagen van de bevolking kennis laten maken met verschillende soorten muziek, de musici en hun instrumenten.

MaxTak dankt haar naam aan de Amsterdamse dirigent Max Tak die in de jaren ’20 en ’30 van de vorige eeuw in theater Tuschinski stomme films begeleidde met zijn orkest. Orkest MaxTak is in eerste instantie opgericht voor het muzikaal begeleiden van films. Sindsdien heeft MaxTak uit verschillende formaties bestaan en zich verbonden aan uiteenlopende projecten.

De laatste jaren heeft MaxTak zich steeds nadrukkelijker geprofileerd als serieus en ambitieus muziektheatergezelschap voor de jeugd. De afgelopen tijd is MaxTak steeds meer toegegroeid naar het maken van puur muziektheater, waarbij (allround) acteurs een steeds belangrijkere rol zijn gaan vervullen naast de musici. De scheidslijn tussen musici en acteurs is steeds dunner geworden, waardoor iedereen op het podium een min of meer gelijkwaardige rol krijgt. Doordat de musici zelf ook onderdeel zijn van het verhaal, komen de mensen achter de instrumenten tot leven en dat maakt hen niet alleen toegankelijker, maar ook de muziek die ze spelen.

Marije Gubbels
Sinds mei 2019 is Marije Gubbels artistiek leider van MaxTak. Ze volgt Hans Thissen op, die vanaf 2010 het gezelschap onder zijn artistieke leiding had. Marije Gubbels maakte eerder voorstellingen bij o.a. Jeugdtheater Sonnevanck en Bos Theaterproducties. Voor zowel de voorstelling Edward Scharenhand (2018) als Tijl Uilenspiegel (2013) ontving zij een Zilveren Krekel. Bij M-Lab regisseerde zij de muzikale familievoorstelling Wintersprookje, waarvoor ze een Musical Award nominatie (2014) ontving.

Foto: Jet Bos

β€œHet is een eer en een groot avontuur om als de nieuwe artistiek leider vorm te mogen geven aan de toekomst en ontwikkeling van MaxTak. Om ook aan een nieuwe generatie kinderen nieuwe verhalen te kunnen vertellen, met spetterende muziek uit de hele wereld. Juist omdat de wereld om ons heen voortdurend verandert en kinderen onveranderlijk nieuwsgierig blijven, wil ik ze nieuwe, spannende, zielige en grappige verhalen aanreiken waarin zij zichzelf en de wereld om zich heen kunnen herkennen. Ook moet elk kind de kans krijgen om nieuwe muziek live te ervaren, waarbij ik teken voor een spannende mix van experiment, toegankelijkheid en humor.” zegt Marije Gubbels over haar nieuwe rol bij het gezelschap.

Bestuur
Fred Bond – voorzitter
Ima Quaddour – secretaris
Tim van Goor – penningmeester

Jaarverslag 2018