Gullivers reizen (8+)

< terug naar overzicht
© Benning & Gladkova

Magisch muziektheater over de vraag: WIE DENK JE WEL NIET DAT JE BENT?

Coproductie met Theater Sonnevanck

Gul is een zeer succesvol kind. Altijd geweest. Nog geen zes weken oud werd ze uitgeroepen tot Slimste Baby van het Jaar. Al op haar vierde was ze wereldkampioen zeilen voor kleuters. Inmiddels is ze niet alleen klassen-oudste en hoofdredacteur van de schoolkrant: ze volgt ook dertien buitenschoolse activiteiten in zes verschillende talen. Gul moet iedereen voortdurend uitleggen hoe de wereld in elkaar steekt. Vermoeiend. Maar ja, dat krijg je, als Slimste Mens. Voor Gul is het leven een open boek, een makkelijke rekensom, een wedstrijd waarvoor ze haar hand niet omdraait.

Totdat Gul besluit als jongste mens ooit de wereld over te zeilen. Gesponsord en wel. Met grote verwachtingen. Internationaal ook. Want als je alles al kan en weet, moet je ook steeds harder bewijzen dat dat waar is. Hier begint haar reis vol bizarre avonturen en ontmoetingen met oorlogszuchtige en ijdele mini-mensjes, vretende en hebberige reuzen zo hoog als flatgebouwen, zingende paarden en opdringerige monsters. Bij thuiskomst lijkt alles wat gewoon was, vreemder dan ooit. Of is het Gul zelf die veranderd is?

In een frisse bewerking van Marije Gubbels komt Gullivers reizen, het beroemde boek van Jonathan Swift uit 1726, op humorvolle wijze tot leven. Een swingende familievoorstelling vol live muziek, zang en videoprojectie over de vraag: wat maakt ons mens? Zijn we in al onze wijsheid wel zo wijs? Of kan het allemaal ook anders?

Tekst en regie: Marije Gubbels
Spel en zang: Iris Bakker, Pádraig Turley, Nick Renzo Garcia
Compositie & piano: Carlos Ema
Compositie & ud: Nizar Rohana en Kamal Hors
(Alt)viool & zang: Anne Bakker
Compositie: Leah Uijterlinde
Dramaturgie: Manon Wittebol, Daniël van Klaveren
Regieassistentie: Nienke Tjallingii
Kostuumontwerp: Leoni Pirenne
Decor- en video-ontwerp: Catharina Scholten
Lichtontwerp: Gé Wegman
Techniek: Johan de Koeijer, Bo van Vliet, Christian Toonk, Tom de Haas, Jeroen van Terheijden
Productie: Betsy Postma
Educatie: Verle Wijering, Nynke Vermuë
Zakelijke leiding: Lieke Bisseling, Nora Duijf
Publiciteit: Elselien Leemhuis, Ben Brouwer
Campagnebeeld: © Benning & Gladkova
Advies: Daniël Cohen
Acquisitie en tourneeplanning: Bureau Berbee & Jansen & STIP Theaterproducties

Theaterkrant:

“De voorstelling stipt hiermee inhoudelijk een heleboel actuele onderwerpen aan en blijft met de grondige bewerking ook trouw aan het boek”

“Als eindelijk de prachtige paarden van Houyhmmn arriveren, met hun troostrijke liederen, zijn ze een beeldschone en ontroerende reddingsboei, in schril contrast met haar ongeïnteresseerde vaders.”

Volkskrant:

“Met ‘Gullivers reizen’ maakt Marije Gubbels een warmbloedig verhaal van een hardvochtige satire.” ★★★

Kidsweek:

“Gullivers reizen gaat over de woelige baren van het hedendaagse leven. Deze voorstelling geeft commentaar op volwassenen die er maar een potje van maken. (…) Gul redt het. En maakt van haar eerste soloreis om de wereld, een reis naar haar eigen gelijk én geluk.” ★★★

Musicalworld: 

“De bewerking van Gullivers reizen getuigt van veel originaliteit. (…) Het zeilmeisje Gul wordt gespeeld door Iris Bakker, die de ontmanteling van een stoer zelfverzekerd meisje mooi laat zien. De andere rollen zijn voor Pádraig Turley en Nick Renzo Garcia, die zich met veel energie en enthousiasme op een velerlei karakters storten.” ★★★

Gullivers reizen maakt kans op de Podiumkids Publieksprijs 2024! Help ons mee deze prijs in de wacht te slepen en stem op Gullivers reizen via de website van Podiumkids.

STEM HIER!

Alvast heel veel dank voor je steun! In juni worden de vijf genomineerden bekend gemaakt en in september wordt de Podiumkids Publieksprijs tijdens het Jeugdtheatergala aan de winnaar uitgereikt.

MaxTak en Sonnevanck werken bij deze voorstelling samen met de kinderen van Maakplaats 021. Maakplaats 021 is een initiatief van de OBA waarbij kinderen (8 t/m 12 jaar) in verschillende ateliers zelf aan de slag gaan met de technologie van de toekomst.

In drie verschillende maakplaatsen (Waterlandplein, CC Amstel en Staatsliedenbuurt) gaan kinderen de komende tijd aan het werk binnen het thema Gullivers reizen. Elke maakplaats kiest zijn eigen invalshoek. Zo maken de kinderen van Staatsliedenbuurt een enorm (wand)tapijt van een nieuwe onderwaterwereld en verzinnen ze daarbij hun eigen verhalen. Het tapijt komt in de foyer van Theater de Krakeling te liggen en is te bewonderen op 9 en 10 december en op 19 januari als de voorstelling daar speelt. Het publiek kan met behulp van een koptelefoon de verhalen van de kinderen horen en zelf ontdekken welk verhaal bij welk deel van het onderwatertapijt hoort.

De creaties van de maakplaatsen CC Amstel en Waterlandplein zullen 4 en 5 januari te bewonderen zijn in de foyer van CC Amstel.

Het Parool interviewde Marije Gubbels naar aanleiding van de voorstelling Gullivers reizen. Lees het hier!

Deze voorstelling komt mede tot stand door de financiële bijdrage van:

Fonds Podiumkunsten
Amsterdams Fonds voor de Kunst
Ministerie van OC&W
Provincie Overijssel
Gemeente Enschede
Stadsdeel Amsterdam Zuid
Stichting Zabawas
Van Bijleveltstichting

 

Samen met talloze andere Nederlandse theatergezelschappen zetten we ons in voor de kinderen in Gaza.

Voor de kinderen van Gaza is er letterlijk en figuurlijk geen uitweg. Er is honger, dorst, het lawaai van vliegtuigen, drones, bombardementen en de altijd aanwezige dood. Ze zijn op de vlucht, maar waarheen?

In deze chaos zijn de theatermakers van Ayyam Al Masrah (Theatre Day Productions) aan het werk; in de overvolle scholen, in de opvangkampen of op straat. Ze creëren een plek waar verdriet, verlies en angst wordt gedeeld. Waar gespeeld wordt als woorden tekortschieten. Waar gelachen wordt, kinderen ontspannen en zich even herinneren hoe het is om kind te zijn.

Wij, gezelschappen, theaters en makers uit de gehele breedte van de Nederlandse podiumkunsten, begrijpen hoe belangrijk hun werk is voor kinderen. Juist nu. Vanaf 19 februari starten wij een veelvoud van acties om de Palestijnse makers te ondersteunen hun helende werk voort te zetten en workshops te blijven geven. We garanderen dat elke cent die gedoneerd wordt bij de makers in Gaza komt en dus bij de kinderen van Gaza.